Ангела Меркел има дистанцирано отношение към Орбан

Дванадесет национални партии, членуващи в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), официално поискаха изключването на популисткия премиер на Унгария Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“. Това заяви лидерът на партията Жозеф Доул. Той добави, че въпросът ще бъде обсъден на среща на 20 март, съобщава БГНЕС.

ЕНП е най-голямата партия в Европейския парламент и включва основните дясноцентристки движения в Европа, включително ХДС на Ангела Меркел.

Припомняме, че Европейската народна партия (ЕНП) и баварската консервативна партия ХСС се разграничиха от унгарския премиер Виктор Орбан. Манфред Вебер, заместник-председател на ХСС и водещ кандидат на ЕНП на европейските избори, заяви за вестник “Зюддойче Цайтунг“, че част от неотдавнашната реч на Орбан за положението на нацията и кампанията срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер са предизвикали в ЕНП „голямо неразбиране и раздразнение“. Той намира „някои формулировки за неприемливи“.

Унгария засилва кампанията си срещу ЕС по темата за миграцията

Според Вебер не може да принадлежиш на ЕНП и да водиш кампания срещу действащия председател на ЕК, който е от ЕНП. Орбан „трябва да признае, че в момента се отдалечава все повече от ЕНП“, каза Вебер за вестник „Зюддойче Цайтунг“.

Баварският министър-председател Маркус Зьодер се изказа по същия начин. Той заявява за вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, че избрания от Орбан път за съжаление „е в грешна посока“. Изявленията на Вебер и Зьодер показват промяна на курса на ХСС. Досега баварската консервативна партия по-скоро подкрепяше Орбан и го канеше на свои заседания.

Меркел напълно подкрепя Юнкер срещу Орбан

Канцлерът Ангела Меркел има дистанцирано отношение към Орбан. Тя го критикува индиректно като заяви, че Жан-Клод Юнкер има нейната пълна подкрепа.

Според списание „Шпигел“ изявленията на Манфред Вебер и Маркус Зьодер звучат като последно предупреждение към Орбан и като ултиматум към Унгария.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.