Новината съобщи енергийният министър Теменужка Петкова

До дни България ще покани инвеститори да строят АЕЦ „Белене”. Засега е имало интерес от китайска, корейска, френска, американска и руска компания, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея и другият бъдещ проект – „Турски поток”, е важен за българската енергийна независимост.

Втората ни атомна електроцентрала е на път, обясни енергийният министър. Имаме вече български реактори, лиценз за площадката и голяма част от документите за лиценз на самия проект.

РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС: Каква ще е съдбата на хъба „Балкан” и АЕЦ „Белене”?

„До момента са дадени 3 милиарда, това са парите на българските данъкоплатци, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип”, заяви министър Петкова.

Това означава държавата да не дава други пари, освен вече вложените. Според експерти - нямало как да стане.

Медведев: Чакаме гаранции за "Турски поток" от ЕК; Борисов: Участваме в хъб „Балкан”

„Пазарният принцип е такъв, че всеки иска гаранция - когато инвестира 1 лев, да знае, че този лев ще бъде под някаква форма върнат. Без държавна гаранция, не мисля, че някой въобще ще прояви сериозен интерес. Всичко друго е само в сферата на мечтите”, коментира енергийният експерт Васил Начев.

В сферата на реалността енергийният министър цитира конкретен интерес: от най-голямата китайска ядрена корпорация, от френската ядрена компания. И още: от Корея, Съединените щати, а от няколко месеца и руски интерес от произвелата реакторите „Росатом”, която, според вицепремиера Дончев, със сигурност ще участва поне като консултант за оборудването.

„Това е ядрено съоръжение, не е будка за продаване на вестници, без да подценявам този бизнес или строеж на нова постройка”, коментира Томислав Дончев.

Петкова: Технологията за изграждане на АЕЦ „Белене” е най-съвременната и най-сигурната

По другата енергийна тема „Турски поток” и пътят му през България, идеята е „Булгартрансгаз” да плати около 3 милиарда лева за изграждането на почти 500 километра тръби от Провадия до Зайчар. И 11 километра от турско-българска граница до компресорната станция Странджа.

В тези инвестиции „Газпром” няма да участва, обяви шефът й Алексей Милер пред руската информационна агенция ТАСС. Договорили си дългосрочно всички ресурси в региона.

Опозицията се съгласи, че и АЕЦ „Белене”, и „Турски поток” ни трябват. Но искат гаранция, че Европа разрешава.

„Затова имаме въпроси към правителството на България: Поискало ли е такива гаранции, ако да, получило ли ги е? Ако – не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък”, заяви Корнелия Нинова.

„Всичко, което се прави по този проект, е съобразено с европейските правила и съгласно тези правила нито един проект в областта на природния газ не се реализира като самоцел”, заяви министър Теменужка Петкова.

Проектите АЕЦ „Белене” и „Турски поток” чакат развитие. Документалното трябва да е по-скоро, а реално - до няколко години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.