Основният проблем с излизането на Великобритания от ЕС е неяснотата и несигурността

Преговорите между Лондон и Европейския съюз продължават да вървят към задънена улица. А изходът от тях засяга поминъка на хиляди българи. 

В интервю за „Плюс-Минус. Коментарът след новините” председателят на Управителния съвет на Българо-британската бизнес асоциация Омуртаг Петков заяви, че Великобритания е на 11-то място като търговски партньор на България.

Без успех приключиха новите преговори за Brexit

„Търговските взаимоотношения се развиват с един постоянен, добър растеж през последните години. Основно британският бизнес, който е представен в Българияq е в сектора на услугите и износ и внос на най-различни стоки”, обясни той.

По думите му основният проблем с Brexit е неяснотата и несигурността, заради които кампаниите не знаят какво точно да планират.

Петков подчерта, че пазарът на труда във Великобритания е доста гъвкав и затова не се очакват проблеми след напускането на ЕС. „Поради гъвкавостта на възможността за наемане на работна ръка в страната, там пазарът на труда не е пострадал от перспективата дори и за Brexit без сделка”, уточни той.         

Българите във Великобритания, които се установят в страната до 29 март тази година, продължават със същия статут, уточни той. „Ако някой иска да работи във Великобритания след 30 март тази година, той ще може да подаде молба, да получи разрешително за престой и за работа до 3 години.  Какво ще се случи обаче с университетските такси е добър въпрос, но няма яснота все още”, обясни Омуртаг Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.