България иска екстрадирането на фамилия Арабаджиеви от Испания

Документите за екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви вече са изпратени в Испания. В момента властите там решават дали да уважат молбата на българските си колеги.

Къщата в Барселона, където бяха арестувани Арабаджиеви, е била купена от Георги Семерджиев преди 3 години. Това разказа ексклузивно за NOVA бившият собственик на луксозното имение.

Какво ще последва след задържането на Арабаджиеви?

Семерджиев, по прякор Жоро Шопа, ще бъде разследван за лично укривателство. 

"Той купи къщата. Свърза се със съпругата ми. Купи я на 27 юни 2016 г. Казва се Георги. Преди няколко дни беше тук с кучето си. Не знам с какво се занимава. Каза ми, че е имал ресторант", каза бившият собственик на имението - Хосе. Той отрече да е виждал Арабаджиеви с Георги. Че не познават задържаните твърдят и останалите хора, с които екипът на NOVA разговаря в Кабрера де Мар. Служители в полицията казват, че разбират за арестите от медиите и никога не са виждали в града нито Арабаджиеви, нито Жоро Шопа. 

Към момента остава неясно защо швейцарските власти се отказаха от искането си за екстрадиция Семерджиев. Българската прокуратура обаче започна наказателно производство срещу него заради укриването на Арабаджиеви.

"Той е дясната ръка на Брендо. Те са от Тополовград, приятели са от деца. В това градче вкараха т.нар. бизнес на бързите пари. Много мулета от тази град бяха задържани да пренасят огромни суми между България и различни държави в Западна Европа. Всичко това е във връзка с тази огромна кокаинова афера, тъй като ставаше въпрос за тонове наркотици и запечалби от стотици милиони евро", обясни разследващият журналист Слави Ангелов.

Оттук нататък предстои процедура по екстрадиция. Испанският съд трябва да насрочи първото заседание по делото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.