Темата коментира бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев

В България няма нито един самолет от типа на този, който се разби в Етиопия. Това съобщи в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след Новините" бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Откриха черните кутии на разбилия се в Етиопия самолет (ВИДЕО)

""Боинг 737 МАКС 8" е изключително нов модел самолет. Няма по-нов модел от тази серия. Има поръчка за над 5 000 машини. В момента летят около 5000 машини и още толкова очакват да бъдат доставени. Това е среден клас пътнически самолет. Има капацитет от 210 пътници. Той е от класа на "Еърбъс А321", съвсем нормален самолет, но от по-нова генерация. Има малко различни спецификации от предишния "Боинг 737". Например – крилата му под малко по-различен ъгъл, а двигателите са изтеглени малко по-напред и по-високо. Някои от авиоинженерите казват, че това е предпоставка този самолет да е малко по-трудно управляем", коментира той.

Самолет със 157 пътници от 35 държави се разби в Етиопия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кръстев допълни, че това е втора катастрофа, за последните 6 месеца, случила се при набиране на височина на самолета и преди да стигне до ешалон. "След първия инцидент в небето с летателно средство от същия модел намерих предупреждение от американските власти, че сензора АОА прави проблеми. Той показва как се движи самолетът, как е разположен носът му и другите негови части. И на етиопския самолет, ден преди да падне, е свален въпросният сензор и е монтиран нов", обясни Кристиан Кръстев. 

Бившият министър на транспорта добави, че в Европа финландски авиолинии ползват такива самолети. Става въпрос за нов модел такъв, от който до този момент са произведени около 7 000 броя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.