Американският държавен секретар и високопоставени съветници от Белия дом са се срещнали с йорданския крал

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и високопоставените съветници в Белия дом Джаред Къшнър и Джейсън Грийнблат са обсъдили вчера във Вашингтон перспективите за мир в Близкия изток с йорданския крал Абдула Втори. Това съобщи БТА.

Четиресет и пет минутната среща се е състояла в резиденцията на йорданския посланик във Вашингтон. Къшнър и Грийнблат наскоро се завърнаха от обиколка в държавите от Персийския залив. По време на обиколката те се опитаха да спечелят подкрепата на арабските лидери относно икономическата част от плана за мир в Близкия изток на президента Доналд Тръмп. Очаква се американският държавен глава да разкрие неговите подробности в следващите месеци. Тази обиколка обаче не включваше посещение в Йордания.

„Хизбула” отвърна на обвиненията на САЩ, които заклеймиха тяхната роля в Ливан

Обявяването на плана на Тръмп беше отлагано нееднократно, след като сред палестинците избухна гняв заради решението му да признае Йерусалим за израелска столица. Сегашните намерения на Белия дом са планът да бъде обявен след изборите в Израел на 9 април, които ще решат съдбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Вчера крал Абдула се е срещнал и с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Кабинетът на Пенс съобщи, че той и кралят са обсъдили борбата срещу джихадистите от ИДИЛ и решението на Тръмп да поддържа известно американско присъствие в Сирия.

Последните бойци на ИДИЛ са останали в малък район в Багуз (ВИДЕО)

Днес е предвидено кралят да се срещне с конгресмени на Капитолия, включително с членове на комисията по външните работи на американския Сенат. Вчера Абудла се е срещнал и с министърът на отбраната на Патрик Шанахан, за да обсъдят йорданско-американското сътрудничество във военната сфера.

"Срещата беше посветена на развоя на събитията в Близкия изток, усилията да бъдат постигнати политически решения на регионалните кризи, както и на усилията за борба с тероризма в рамките на цялостен подход и на йорданско-американското сътрудничество в това отношение", съобщиха от йорданското посолство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.