Много хора, които досега са получавали пенсия, вече няма да могат да я вземат

Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК заради новите правила за издаване на решенията за инвалидност. Те са в сила от август миналата година и много хора, които досега са получавали пенсия, вече няма да могат да я вземат заради новата методика на изчисление на процента нетрудоспособност. Така хора, които са здрави пред ТЕЛК, реално остават „зад борда” – и в социален, и в икономически план.

Такъв е случаят на 55-годишния Галю Иванов. Преди 3 години той получава първия си инфаркт, малко след като е съкратен от кораборемонтния завод във Варна. Така стига до първия си ТЕЛК. През 2011 г. обаче инфарктът го покосява отново и се налага да се направи стент. От 13 години Галю взима инвалидна пенсия.

Нов модел за индивидуална оценка на хората с увреждания

„Тогава беше 80% инвалид за една година, след това процентите станаха 50. Въпреки това получава пенсия", казва съпругата му Невяна Иванова. От ден обаче вече няма право на нея, тъй като заболяването му - стенокардия, е предвидено като 40% нетрудоспособност в новата наредба за ТЕЛК.

Всеки пети българин с ТЕЛК е бил ощетен от новата наредба

Преди 3 години, когато е минавал за последно ТЕЛК, в решението е записано 51% нетрудоспособност, отбелязани са и 10% нетрудоспособност заради развит диабет. От ТЕЛК казват, че според новата наредба, ако не присъстват поне 50 % по една от всичките 2-3 болести, оставаш без пенсия. От август разликата била, че се гледат систуалната и диастулната функция от ехографията. „Когато има диастулна дисфункция е 40%, което е нищо и няма пенсия вече, а когато и систулна – тогава може да бъде и 50% или повече, в зависимост от застоя и от сърдечната недостатъчност”, казва д-р Анелия Колева, председател на ТЕЛК.

АБСУРДИ С ТЕЛК: Болни губят право на помощи, здрави получават пари за болест

Съпругата на Галю споделя, че така се оказва, че той е без пенсия, макар че заболяванията не са намалели, а са се умножили след установяването на захарен диабет. Лекарствата трябвало да продължава да пие доживот. „Промяна към по-добро няма да има. Промяна има само, че го лишават от пенсията, поне е спокоен, че каквото и да се случи – лекарства има. Всъщност сега трябва сам да си плаща здравните осигуровки, защото те спират, след като няма тоя ТЕЛК”, допълни Невяна.

Решението сега е Галю да се яви пред Националната експертна лекарска комисия, където да докаже, че заради заболяванията нетрудоспособността му е над 50%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.