Темата за протесите коментират доц. Наум Кайчев от СУ и д-р Бисер Байчев от БАН

Опозицията направи генерална грешка като нахлу в сградата на радио и телевизия „Сърбия”. Много от техните симпатизанти не одобряват това". Това съобщи в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" сръбският журналист Петър Гайч. Той прогнозира, че след това развитие на ситуацията силата на протестите ще намалее. 

"Нови протести се очакват през следващия уикенд. Протестиращите искат свобода на изявяването по медиите, искат да имат обективно отразяване на ситуацията в централните емисии на радио и телевизия "Сърбия". Според тях информацията е изцяло цензурирана или се дава само отчасти.  Протестиращите искат повече време за отразяване на техните искания. Главните обвинения са към директора на телевизията за това, че той прави програмата по разпорежданията на президента Александър Вучич", коментира той.

Приключи протестът в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Доц. Наум Кайчев от Историческия факултет на Софийския университет обясни, че в основата на протеста има обединение на различни части на опозицията. „Едната е проевропейска, другата – националистическо-консервативна. И това създаде една взривоопасна смес за властта. Част от опозицията излезе от парламента миналата седмица, а по-късно се стигна до нахлуването в държавните радио и телевизия и обкръжаването на парламента вчера”, коментира той.

Протестиращи нахлуха в сградата на държавната телевизия на Сърбия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Причината за искането на оставката на сръбския президент пък обясни д-р Бисер Байчев от Института по балканистика към БАН. "Самата причина се дължи както на разнородния характер на протестиращите, така и на разнопосочните искания. Тези протести бяха предизвикани от един инцидент – опозиционен лидер беше бит по време на среща с избиратели. Средната класа иска по-различна подредба на политическия живот и социалната сфера. Дълго време протестиращите не допускаха опозиционни политици да оглавяват протестите. Голямата промяна от събота е, че именно трима от опозиционните лидери ги оглавиха. Голямата въпросителна е как ще продължат тези протести, тъй като тези лидери не предлагат някаква алтернатива", заяви той.

Планират нов протест в Сърбия още днес

Доц. Кайчев е категоричен, че с протестите идва и голямото завръщане на бившия кмет на Белград Драган Дживас в политиката. Той  обясни и че до голяма степен управлението на Александър Вучич започва да прилича на това на Никола Груевски в Македония.

"В Сърбия има медиен параграф 22 – държавните медии отразяват исканията на опозицията, проблемът е, че властта има много голямо влияние върху частните медии", заключи д-р Байчев. 

Още по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.