Срокът за това изтича на 31 март

29 от всички 131 регистрирани партии са представили финансовите си отчети и декларациите си за дарения за 2018 г., заявиха в прессъобщение от Сметната палата. Крайният срок за отчета е 31 март.

Една от последиците от неподаването на отчетите в срок е налагане на имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лв., както и отнемане на правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители.

Сметната палата с остри критики към Министерството на културата

Закъснелите партии могат дори да бъдат разпуснати от Софийския градски съд, ако не са представили годишни финансови отчети за две последователни години. През 2018 г. е прекратена дейността на 19 партии по информация от регистъра на политическите партии в Софийския градски съд.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2018 г. и списъците на дарителите им. Ще бъдат публикувани също наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.