Това беше решено на среща при премиера Борисов

След срещата при премиера - няма да има орязани пенсии. За да се изпълни изискването, ще се преработва законът. Пенсиите ще се изчисляват по формулата, която е по-благоприятна за всеки отделен човек.

Формулата, която влезе в сила от тази година, предвижда хората, които предстои да се пенсионират да взимат по-малко, ако след 2000 г. са се осигурявали на по-ниски суми.

Последните анализи на НОИ показват, че промяната ще се отрази благоприятно за близо 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите от най-много 5%. Синдикатите пък обявиха, че интерпретациите на новата формула в общественото пространство са неверни и подвеждащи.

След срещата при Борисов: Няма да има орязани пенсии

„Загуба в пъти на размер на пенсията не може да се получи и тук залагам главата си”, заяви Ася Гонева от КНСБ.

Зад тези думи се обединиха всички страни по казуса „Пенсиониране”. Социалното министерство, НОИ и синдикатите решиха – ще са нужни законодателни промени, за да бъде възможно изчисляването на новите пенсии и по старата, и по новата формула.

„Ако трябва, ще изчисляваме и по двете формули само за тези, за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така че единични случаи са, в които е възможно да има по-малко пари от очакваното, но това не са отпуснати пенсии. Така че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснат  лицата да получат по-малка пенсия", заяви Ивайло Иванов, управител на НОИ.

Премиерът свика спешна среща заради размера на пенсиите

„Ако се появи разлика 10 ст. 20 ст. 50 лв., то да бъде отпуснат по-благоприятния размер”, призова Гонева.

След срещата стана ясно, че калкулаторът на НОИ не конвертира доходите от 30 000 лева заплата, получавана в инфлационните години, и това може да е причина хората да получават голяма разлика в преизчисленията. Съветът е сами да приспадат нулите от деноминацията.

„Никой няма намерение да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да направи икономия от 9 млн., би допуснал подобно нещо”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Новата пенсионна формула ще ощети близо 12 000 българи, които ще се пенсионират тази година, сочат най-новите разчети на НОИ – или като абсолютен брой ощетените ще са по-малко от първоначалното изчисление.

Управляващите припомниха, че идеята за промяната е била да се обвърже по-тясно размерът на пенсията с осигурителния принос на хората и да се ограничат възможностите за измами.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.