Причината - обидна кампания в Унгария срещу европейските лидери

Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на партията на Виктор Орбан ФИДЕС за неопределено време и му постави условия, за да остане за в бъдеще в семейството на ЕНП. Това съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол. Решението бе взето със 190 гласа "за" и 3 "против".

За изпълнението ще следи Надзорен определен съвет от трима известни личности - бившите председател на Европейския съвет Херман ван Ромрой, на ЕП Хан Пьотеринг и бившият австрийски Канцлер Волфганг Шусел.

Докато е замразено членството, ФИДЕС да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове, няма да взима решения и позииции в партията, докато Съветът на наблюдателите не предцени, че условията са изпълнени. Орбан няма да бъде допуснат и на лидерската среща утре преди Срещата на върха.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на утрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕНП унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства. ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки. По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".

Орбан: Подготвяме грандиозно възраждане на Централна Европа

Въпреки решението, Орбан заяви, че запазва подкрепата си за Манфред Вебер като кандидат на ЕНП за следващ председател на ЕК, предаде БТА. Орбан добавя, че е бил готов днес да напусне ЕНП, но остава.

“Лошото момче” на ЕНП, както е наричан Орбан, перекрачи червената линия на търпимост, след като разпространи плакати с образа на Жан Клод Юнкер и Джордж Сорос, в които ги посочи като врагове и вдъхновители на имиграцията и нарече партньорите си в Брюксел „полезни идиоти”. За изключването му настояха 13 европейски партии от семейството на ЕНП и самият Юнкер. Орбан се извини, но за ЕНП това не бе достатъчно. Брюксел очаква той да направи крачка назад и по отношение на университета на Сорос в Будапеща, който той гони от страната.

Партията на Виктор Орбан ФИДЕС дава 12 места на ЕНП в Европарламента. Без тях водещата политическа сила може да не запази мнозинство в следващия Европарламент.

Репортер: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.