През годините водите му са напоявали 10 000 декара, тоест перманентно източвано, обясни екоминистърът

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” екоминистърът Нено Димов.

В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения.

Кой и защо източи част от водите на езерото в Шабла?

„Много говорих с кмета и местните какво е било състоянието на езерото преди години и сега. В момента то е затлачено с тиня, кислородът намалява рибата изчезва, раците ги няма. Рибарите не ходят вече там. Състоянието на Шабленското езеро не е добро. Макар и аварийно отводняването е изхвърлило част от тинята”, заяви Димов.

По думите му по ОП „Околна среда” ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им.

Борисов разпореди министър Димов да направи проверка на Шабленското езеро

Нено Димов каза, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила.

Екоминистърът изтъкна още, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват достатъчно време преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.