Премиерът се срещна с турския главен прокурор Мехмет Акарджа

„Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се срещна с главния прокурор на Турция.

Мехмет Акарджа е у нас по покана на българския главен прокурор Сотир Цацаров.

Борисов и Акарджа оцениха високо изграденото сътрудничество между България и Турция в областта на сигурността, миграцията и наказателноправните въпроси. Във фокуса на разговорите бяха поставени темите за терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси.

„Турция освен наш непосредствен съсед е и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма”, заяви Борисов.

Той подчерта, че резултатите от сключеното споразумение с Турция се виждат и в момента към българо-турската граница има нулев мигрантски натиск. Борисов посочи, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията. Българският премиер припомни и че само преди година във Варна беше проведена знаковата среща ЕС-Турция, която е дала положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел.

В делегацията на турския главен прокурор Акарджа бяха старшите прокурори Илкнур Алтънташ и Салих Чимен, както и посланика на Република Турция в България н Хасан Улусой.

На срещата в Министерския съвет присъства и главният прокурор на България Сотир Цацаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес