Той пресметна, че над 815 млн. лева са били изразходвани от около 500 ромски неправителствени организации

Близо 1 млрд.  лева са похарчени за интеграцията на ромите от 2007- ма година насам, а резултатът е нулев. Това смята вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той присъства на обсъждане на концепцията за интеграция на ромите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите му над 196 млн. от тези пари са от държавния бюджет, а останалите са от външно финансиране. Според Каракачанов парите са изразходени от около 500 ромски неправителствени организации, като голяма част от тях са били регистрирани, за да получат пари по дадена програма, а след това са били заличавани. За да се интегрират успешно ромите, Каракачанов предлага мерки като събаряне на гетата, ограничаване на раждаемостта, по-строг контрол на социалните помощи и глоби при нарушения.

Снимка: Олег Попов, NOVA

„Какво се случва един социално слаб циганин извършва дребно престъпление. 50 лв. глоба няма откъде да я плати. Когато не може да си плати глобата, ще се полага обществено полезен труд”, заяви Каракачанов.

„Аз съм тук, за да представлявам себе си, защото аз съм ром. Ние ромите не сме представени никъде нито по хоризонтала, нито по вертикала. Колко роми общественици има в страната, колко хора, които участват в местната власт?”, коментира Милен Миланов.

На въпрос кога се очаква да бъде предложена концепцията за гласуване в Министерски съвет и в Народното събрание, Каракачанов отговори: „Първо трябва в Министерски съвет. Понеделник смятам да е готово. Понеделник или вторник ще го внеса”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.