В края на периода ще бъде представен доклад с резултатите

Още три месеца ще работи комисията, проучваща злоупотребите с българско гражданство. Парламентът удължи срока за работа на временния орган, който проучва всички факти и обстоятелства около изнесените в медиите твърдения за подкупна схема при придобиване на българско гражданство, предаде БГНЕС.

Български паспорти срещу инвестиции

Комисията бе създадена през декември миналата година по инициатива на ДПС, но получи подкрепата на всички парламентарни групи. Тримесечният срок за работата изтича през настоящия месец, но заради големия обем информация, както и необходимостта от изслушване на различни институции и органи, се налага той да бъде удължен. Съставът на комисията е от 17 народни представители, разпределени на пропорционален принцип. Неин председател е Йордан Цонев от ДПС, а негов заместник - Тома Биков от ГЕРБ. В края на периода на работа ще бъде представен доклад с резултатите.

Отнемат българско гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

През октомври миналата година председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверения за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията бяха задържани повече от 20 души. С обвинения по-късно се сдобиха четирима от тях, сред които председателят и главният секретар. При проверка в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лева.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно Агенцията да бъде закрита.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.