70-ата годишнината на Алианса се отбелязва във Вашингтон

Напрежение между НАТО и Русия. В реч в американския конгрес генералният секретар на НАТО обяви, че НАТО не иска нова Студена война с Русия, но знае как да се защитава, ако е необходимо. Изказването е по повод 70-ата годишнина на Алианса, която се отбелязва във Вашингтон.

Турският външен министър: Западът и Русия не трябва да ни карат да избираме между тях

„Русия нарушава договора за ядрените оръжия. Няма нови американски ракети в Европа, но нови руски ракети в Европа има. Не искаме надпревара във въоръжаването. Не искаме и нова Студена война, но не трябва да бъдем наивни. Споразумение, което се спазва само от едната страна, няма как да ни донесе сигурност”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

България иска отпадане на визите и социална спогодба със САЩ

В Съединените щати е и вицепремиерът Екатерина Захариева, която обсъди и напредъка по купуването на нови американски изтребители. „Говорихме за F-16. Знаете, че в момента сме в преговори. Ще дойдат преговорни екипи от четирите министерства. Ще направим добра сделка и за двете страни. Ние да можем да купим най-модерния нов самолет, който се произвежда. Цената да бъде все пак коригирана”, коментира министърът на външните работи на България Екатерина Захариева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.