Консултативният съвет за национална сигурност при президента завърши и без обща оценка за нивата на корупция в държавата

Политиците не успяха да се разберат за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Тричасовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента завърши без обща декларация и без обща оценка за нивата на корупция в държавата. Президентът отсече: „Апартаментгейт” не се лекува с оставки. Именно заради съмнения около имотите на ръководството на антикорупционната комисия, техен представител не беше поканен в президентството.

Снимка: БГНЕС

Този път президентът Румен Радев излезе сам пред медиите, за да обобщи резултатите. Резултати, на практика, няма, защото участниците в Съвета оценявали по различен начин ефективността на действащите антикорупционни мерки. „Апартаментгейт” не може да се лекува с оставки”. Така президентът обобщи скандала с имотите във властта, но не успя да събере подкрепа за общо становище на Консултативния съвет.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Според Румен Радев борбата с корупцията е неефективна. „На първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи за борба с корупцията, които се фокусират основно върху проверка на декларации и очакване на сигнали. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица”, коментира още Радев.

Представители на антикорупционната комисия, обаче, не се появиха на заседанието. След като оттегли доверието си към председателя Пламен Георгиев, Радев е оттеглил и поканата си към заместника му. „Поради изнесени факти и публикации за проблеми с председателя на комисията. В рамките на същия ден, излязоха съответно и публикации, че заместник-председателят има същите проблеми. Затова отмених поканата си към него”, каза Радев.

Румен Радев: Предложих проект на становище, той не се прие (ВИДЕО)

А от антикорупционната комисия изпратиха позиция до медиите, че проверяват информация за приближено лице до политически лидер, което от злоупотреби е получило неправомерно големи суми. "То организира предизборната кампания на определена политическа сила." Атаката срещу самия антикорупционен орган идвала от двама олигарси и една политическа партия "за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това", написаха от Коисията. „Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ”, заяви Румен Радев.

Затова президентът предложил нов закон за борба с корупцията и временна парламентарна комисия, която да проверява дейността на антикорупционния орган.

Нов закон предложи и Корнелия Нинова, но не получи подкрепа. „Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Няма проблем, работят институциите, отговорността е понесена с политическите оставки”, коментира тя.

„Не знам дали са нужни нови закони. Според мен са нужни нови хора. Не очаквам някакъв решителен резултат, защото този Съвет не може да вземе решение. Той може да препоръча нов закон. Ние съвсем наскоро приехме цял нов закон”, заяви Волен Сидеров.

„Има такъв един изтъркан шаблон, изтъркана такава практика в България, по всеки нашумял въпрос да се лъжат хората, че трябва нов закон. Само че има си достатъчно закони, които не се спазват, така че дайте да се съсредоточим върху спазването на законите”, коментира Валери Симеонов.

„На практика, резултат нямаше, защото беше направен грозен опит на президентската институция да бъде употребена като ПР фирма на БСП и личен ПР на самия президент, като ПР консултант на Корнелия Нинова”, заяви Веселин Марешки.

Управляващите обясниха, че са отишли с нагласата за обща позиция, но в предложената декларация на президента имало внушения, които не отговаряли на действителността. 

„Ние нямаше да се явим, ако искаме да бламираме президента. Ние наистина искахме да чуем и да обединим усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите”, заяви Даниела Дариткова.

„Нямаме време - трябват да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и тази държавност е на място”, каза президентът Румен Радев.

По време на заседанието на Консултативния съвет пред сградата на президентството се проведе протест „срещу корупцията и мафията”. Акцията беше организирана в социалните мрежи.

Борисов: При президента ни се предложи предизборен подарък за г-жа Нинова (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът излезе с остра реакция след изявлението на президента. Борисов обвини Радев, че изнесената от него информация след Консултативния съвет не била точна.

Снимка: БГНЕС

Борисов опроверга преразказа, който бил чул от „Дондуков 2” за проведения съвет днес. Основните линии, които той подчерта като неистини, са на първо място изказванията на лидера на БСП, че годишно от държавата се крадели 10 млрд. лв. И обяви, че промени в антикорупционния закон могат да бъдат направени като обаче е призовал левицата да изчакат, за да видят къде са пробойните в самия закон.

Премиерът обяви още, че целта на чутото и видяното днес в президентството е била една, а именно – президентът да избира председателя на антикорупционната комисия.

Снимка: БГНЕС

„Чух преразкази, които не съответстват на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, най-вероятно писано от уважаемия г-н Иво Христов, беше просто един предизборен подарък за г-жа Нинова. Нито един от тези, които се изказа, не си спомням да е одобрил това, което пишеше там. Освен това беше визирано, че всичко това се върши едва ли не по медийни публикации. Моите уважения към всички медии. Аз тогава казах на президента – и без това стенограмите се отварят, нека ги отвори. Ако е вярно това, което той през цялото време говореше, че благодарение на медиите се е случило всичко това – да махнем другото клише, че не са ни свободни медиите. Как медиите всичко изнасят, няма нещо скрито, скандалът с т.нар. „Апартаментгейт” е вече 15-20 дни от сутрин до вечер. Аз благодаря на всички, които това са го направили. Заради „Апартаментгейт”, без още да са се произнесли институциите, попитах коя друга партия го е правила, кой друг премиер го е правил - председател на парламентарна група, председател на комисия, депутати?! Колко си заминаха от ГЕРБ, министър – един, втори, трети – само по този случай. И друг министър ще си отиде, ако има нарушения. Къде всъщност е заровено кучето, както се казва - да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента. Сега като чух и видях какъв предизборен подарък искаха да им направят и като ги гледах как се споглеждат Корнелия Нинова и Иво Христов, ми стана ясно кой ги е писал всички тези неща. Не, че ГЕРБ не сме си виновни. Не, че това било компромат. Не. Благодаря на медиите, че изнесоха и показаха истината и ние по стандарта на ГЕРБ взехме всички оставки”, коментира Бойко Борисов.

Репортери: Деница Суруджийска и Лора Инджова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.