Това заяви премиерът преди заседанието на кабинета

Увеличават заплатите на медицинските сестри. След протестите на здравните работници, правителството одобри 50 млн. лв. допълнително към бюджета на министерството.

В момента заплатата на медицинските сестри е средно около 720 лв., като в по-отдалечените и по-малките болници и възнаграждението е доста по-ниско.

Физиотерапевтите излизат на протест

С днешното решение на Министерския съвет се отпускат повече пари под формата на субсидия. Парите обаче трябва да отидат само и единствено за заплати. Така на практика от 1 юни минималната работна заплата за медицинските сестри става 950 лв., а повечето пари ще бъдат получени с фиша за месец юли.

"Това са около 50 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските сестри", уточни Борисов.

"С направеното предложение ще постигнем начални заплати по колективния трудов договор от 950 лв. за медицинските сестри и не само затях, а и за професионалистите по здравни грижи", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Медицински сестри отново на протест във Враца

„Да не стане така, както имаше сигнали в някои други болници - докторите да си ги дадат да ДМС-та и да не стигнат до сестрите. На фиша това да е минималната цена и особено за тези болници, които са труднодостъпни”, коментира Бойко Борисов.

Финансовият министър се похвали, че икономиката се развива добре във всяка една сфера, което позволявало да се заложи новото увеличение. Владислав Горанов отчете още и спад на безработицата до 6,2 %.

Медицинските сестри обаче не са доволни и остават в стачна готовност. Искат месечната заплата да бъде равна поне на две минимални- или малко над 1100 лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.