Той получи 45 гласа от 50 гласували федерации-членки

Президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов беше преизбран за вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация по време на 26-тия Конгрес на организацията, който се провежда в Прага, съобщава gong.bg.

Очаква се българинът отново да бъде утвърден и като първи измежду вицепрезидентите, какъвто бе и до момента. Той получи 45 гласа от 50 гласували федерации-членки. Нивото на подкрепа за него е най-високото сред всички избрани с изключение на единствената жена кандидат за вицепрезидент Чери Александър, за която по устав всички бяха длъжни да гласуват.

За ръководител на Европейската атлетика (EA) беше преизбран норвежецът Свен Арне Хансен, който бе единствен кандидат за поста на президент. Мандатът на новото ръководство е 4-годишен до 2023 г.

Радослава Мавродиева се прибира у дома със златния медал (СНИМКИ)

"Горд съм, че ме преизбраха за вицепрезидент на Европейската атлетика, коментира от Прага Карамаринов. „Благодаря на всички тези 45 федерации, които гласуваха за мен. Заедно с президента на Европейската атлетика Свен Арне Хансен ще продължим нашата работа за леката атлетика", каза още той.

Освен Хансен и Карамаринов, в Изпълнителното бюро влизат и другите двама вицепрезиденти Чери Александър от Великобритания, която е първата жена на този пост и Либор Варханик от Чехия.

За да се осигури баланс между половете, за пръв път имаше изискване поне един мъж и жена да бъдат избрани за вицепрезиденти на ЕА.

Освен това в Прага бяха избрани 13 членове на Съвета на ЕА, като сред тях попаднаха минимум 3 жени, отново съгласно новия регламент за равенство между мъжете и жените.

Източник: gong.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.