Началникът на кабинета на президента е четвърти в листата на социалистите за евровота

Президентът на ПЕС Сергей Станишев отпада изцяло от листата на БСП за евровота, научи NOVA. Началникът на кабинета на президента Иво Христов влиза в листата.

Станишев: Листата на Корнелия Нинова е голям подарък за ГЕРБ

"Листата на Корнелия Нинова е е един голям подарък за ГЕРБ. Има тенденция за превръщане на БСП в ГЕРБ-2", коментира Сергей Станишев преди  пленума  на БСП. 

СНИМКИ ОТ ПЛЕНУМА НА БСП ВИЖТЕ ТУК

Нормално е да приема да съм в листата на БСП - тя е единствената опозиция", коментира Христов пред "Фокус".

Изпълнителното бюро вече има готова завършена листа, която ще предложи за одобрение на членовете на Националния съвет на закрит пленум на БСП на „Позитано“ 20. В нея влизат още имената на Деница Златева, Янаки Стоилов предаде БГНЕС. Последното място в листата е отделено за Емил Георгиев от „Екогласност”. 

"Няма как в партия със 130-годишна история основен въпрос да бъде присъствието на една или друга фигура в листата. Партията е колективен орган, тя взима колективни решения и аз смятам, че въпросът ще намери своя отговор на заседанието на Националния съвет. Най-общо искам да кажа, че всеки член на БСП може да бъде полезен от позицията, която защитава. Г-н Станишев е успешен президент на ПЕС. Ние вярваме, че в тази си роля може да бъде изключително полезен, както за европейската левица, така и за БСП и без да бъде член на Европейския парламент”. това заяви пред NOVA Атанас Зафиров, член на изпълнителното бюро на БСП.

Курумбашев: Нинова ми предложи 9-о място в листата, отказах

Относно присъствието на името на Иво Христов в листата, Зафиров коментира: "Даваме четири места за гражданската квота и коалиционни партньори. Едното от тях е на г-н Иво Христов. Той е с известна биография. Той е лявомислещ човек. Изключителен интелектуалец, професионалист, който ще придаде изключителна принадена стойност на тази листа. Сигурен съм, че ще представлява България по достоен начин."

Иво Христов: БСП е единствената опозиция, нормално е да приема

"Да не забравяме и г-н Велизар Енчев. Той също ще бъде в нашата листа. Той пък е човекът, който се надяваме да привлече една широка периферия от хора, които са разочаровани от определени политики на това управление Христов е дал своето съгласие. Той имаше и немалко номинации от нашите структури. Неговото присъствие в листата е логично.", добави Атанас Зафиров.

"Важно е да посочим философията на самата листа, а именно – БСП е единствената партия, която първо започна от политиките и после премина към лицата, които олицетворяват тези политики”, коментира още Зафиров.

По думите му в листата има 16 нови лица. „На предишните избори претърпяхме тежка загуба и е нормално да търсим промяна и в лицата, и в посланията, и във философията”, каза още Зафиров.

„Този пленум ще бъде важен защото дава шанс БСП да се яви на поправителен след предишния пленум за определяне на водача на листата. Корнелия Нинова избра не подхода за диалог и съгласие, а за конфронтация и налагане на своята воля. Мисля, че всички виждат, че има очевидна тенденция за превръщане на БСП във вождиска партия, в ГЕРБ номер две”, коментира Сергей Станишев.

Като напълно „неприемливо и неправилно“ определи отсъствието на Сергей Станишев от листата Георги Пирински. „Едва ли не се създава впечатление, че хора, които не са членове на БСП, имат някакъв вид предимство“, подчерта Пирински, според когото това ще се отрази отрицателно на изборните резултати на БСП.

Бившият лидер на левицата Михаил Миков влезе на заседанието отказвайки коментар пред медиите, а на входа на партийната централа стана и едно недоразумение. Георги Божинов първоначално не бе допуснат в сградата, но след кратко уточняване с охраната влезе вътре.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.