Те ще бъдат най-оспорваните от десетилетия

В Испания гласуват на едни от най-оспорваните парламентарни избори от десетилетия.

За пръв път от края на диктатурата на Франко, десницата в страната е във възход и ще вкара значителен брой депутати в парламента.

Хиляди испанци демонстрират в Мадрид против абортите (СНИМКИ)

Вероятно като първа политическа сила от предсрочния вот ще излязат социалистите на премиера Педро Санчес. Резултатът им, обаче, ще е далеч от необходимия за мнозинство в парламента и се очакват трудни преговори за формиране на правителство.

За трети път в рамките на едва 4 години, испанците избират парламент. Най-впечатляващото явление на политическата сцена е крайнодясната партия Вокс. От маргинален играч тя се превърна за месеци в кандидат за 12-13 процента от вота.

"Няма да адаптираме нашия начин на живот към този на идващите отвън. Защото ние имаме страхотна култура, горди сме със Западната цивилизация и не сме готови да я оставим да изчезне в мултикултурализма, на който сме обречени от масовата имиграция и глобалистките бюрократи в Европа и Брюксел", коментира Сантяго Абаскал, лидер на Вокс.

.От смъртта на диктатора Франко и връщането към демокрация в средата на 70-те, в испанския парламент не е имало крйанодясна партия. Освен с антиимигрантски и антиевропейски позиции, Вокс печелят симпатизанти и сред крайните противници на независимостта на Каталуния.

Извън новодошлите, основен въпрос е колко висок ще е резултата на социалистите на премиера Педро Санчес

"Единственото, което искам от испанците е да изпратят ясно послание за стабилност. За мнозинство, което да осъществи необходимите реформи и развитието, от което се нуждае страната ни", коментира премиерът.

Прогнозите, обаче, сочат че партията на Санчес ще спечели изборите, но заедно с другата лява партия, Подемос, няма да имат достатъчно депутати за мнозинство.

Така погледите се насочват към Народната партия, която вероятно ще вземе втори резултат.Дори да се съюзи с Вокс и другите десни, Сюдаданос, Народната партия също няма да събере необходимите 176 депутати в 350 местния парламент. Така вместо отговори, изборите вероятно ще доведат до нови въпроси и трудни месеци в опит за правителство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.