Изобрния ден приключва след минути

Втори, решителен тур на президентските избори в Северна Македония.  Остават броени минути до приключване на изборния ден и отговора на два въпроса - кой ще победи и ще има ли достатъчно висока избирателна активност, за да бъде вотът валиден.

Като фаворит е определян кандидатът на управляващите."Другите трябва да се учат от нас. Но това ще се случи само ако гласуваме с бюлетина номер 3 и ако постигнем убедителна победа в цялата страна, която да изпрати ясно послание, че мнозинството от хората много добре знаят кой води страната към Европа и кой иска да я върне в тъмните времена на Никола Груевски и семейството му", обясни Стево Пендаровски, един от кандидатите за държавен глава на югозападната ни съседка.

Северна Македония избира президент

Пендаровски е защитник на новата линия  - промяната на името на страната, за да бъде разблокиран процесът на евроинтеграция. Съперниците от ВМРО-ДПМНЕ харесват това. "Министър-председателят и хората около него бяха убедени, че сключването на Договора от Преспа е достатъчно, за да злоупотребят с него и да го използват като алиби в търсенето на начало на преговорите за членство", коментира другият кандидат за президент Гордана Силяновска – Давкова.

Заев: След изборите ще има чистка във властта

Пендаровски се счита за фаворит, защото етническите албанци, които подкрепиха свой кандидат на първия тур, в по-голямата си част ще гласуват за него. но голямото предизвикателство по-скоре е валидността на изборите. ако активността е под 40 процента, вота ще е невалиден.

Изборите свършват в 20 часа. Ако са невалидни, това ще даде началото на нов период на политическа нестабилност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.