Причината са омаловажени статистики и пропуснати данни в доклад за престъпността сред кандидатите за убежище

Холандският държавен министър за правосъдието и здравеопазването Марк Харберс обяви, че подава оставка след остри критики за омаловажени статистики и пропуснати данни в доклад за престъпността сред кандидатите за убежище, предаде БТА.

Министерството бе критикувано, че в доклада, който бе предоставен на парламента, леки нарушения като кражби от сергии се описват съвсем конкретно, докато тежки престъпления като сексуални нападения и убийства се вкарват в категория "други".

Много депутати повдигнаха въпроса дали пропуските в статистиките са неволна грешка или целенасочено решение.

Депутатът и лидер на антиимигрантската Партия на свободата Герт Вилдерс обвини министерството, че "замита под килима" твърдения за тежки престъпления, извършени от хилядите кандидати за убежище в Холандия.

Харберс, който отговаряше за миграцията и даването на убежище, подаде оставка днес и заяви, че поема политическата отговорност за грешната преценка на министерството си. Той същевременно увери, че пропускането на по-конкретни данни за тежки престъпления е "напълно неволно", съобщиха местни медии.

Вилдерс заяви, че оставката на Харберс е "единственият правилен изход". Тя идва броени дни преди изборите за Европейски парламент, които в Холандия ще се произведат в четвъртък. Очаква се на тях холандските популисти да получат нараснала подкрепа според допитванията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.