Това се случва за втори път тази седмица

Самолети от въоръжените сили на САЩ прехванаха руски бойни самолети във въздушна буферна зона край Аляска при втори подобен инцидент тази седмица, предаде БТА.

"Руските самолети останаха в международното въздушно пространство и в нито един момент не навлязоха в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада", съобщи Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД). Както и при първия инцидент, руските самолети са били бомбардировачи "Ту-95" и изтребители "Су-35". Те са били прехванали от американски изтребители F-22. Руските бомбардировачи са навлезли два пъти в буферната зона, като втория път са били придружени от изтребителите.

Британски самолети прехванаха подозрителни руски изтребители

НОРАД съобщи, че това са били четвъртото и петото прехващане тази година. Според американската Федерална въздухоплавателна администрация всяко навлизане в подобна въздушна буферна зона трябва да се обявява предварително. Буферна зона край Аляска се простира на над 300 км от бреговете на най-северния щат на САЩ.

Белгийски изтребители прихванаха руски бомбардировачи

Руското министерство на отбраната потвърди първия инцидент в понеделник, като подчерта, че руските самолети в нито един момент не са нарушили суверенното въздушно пространство на друга държава, и заяви, че те са били "ескортирани" от американски изтребители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.