Според властите, той продължава да призовава към насилие и джихад

Ислямистът, станал известен като „американския талибан”, ще бъде освободен от щатски федерален затвор. Това се случва въпреки притесненията на законодателите относно „съображенията за сигурност”, свързани с освобождаването на "неразкаян терорист", който според властите продължава „открито да призовава за екстремистко насилие”. Това съобщи Fox News.

Джон Уолкър Линд излиза на свобода днес, няколко години преди да е излежал 20-годишната си присъда. Той бива арестуван заедно с група талибани през 2001 г. само няколко месеца след атентатите на 11-ти септември и началото на войната в Афганистан.

В Холандия арестуваха сириец, заподозрян в тероризъм

Линд е обвинен за смъртта на Джони Спан, американски пехотинец и пара-военен от ЦРУ, който беше първият убит при сраженията в Афганистан. Дъщеря му, Алисън – сподели пред Fox News, че чувства освобождаването на терориста като „шамар през лицето”.

на снимката: Джони Спан, източник: Getty Images

Джон Линд е бил част от затворнически бунт в провинцията Мазар-и-Шариф. Спан го е интервюирал като част от клъстер от талибански бойци, чийто водач се бил предал. Линд не е откликнал на въпросите на пехотинеца. Часове по-късно избухва бунтът, по време на който е отнет живота на американския военен.

„Избирайки да запази мълчание, той затвърждава съдбата си на предател. Можел е да го предупреди за предстоящите бружения”, смята дъщерята на покойния пехотинец.

17 полицаи бяха убити при нападения на талибаните в Афганистан

Рапорти за присъдата сочат, че най-вероятно „добро поведение” е оправданието за по-ранното освобождаване на Линд от затвора. Според данни от 2017 г. на американския Център по контратероризъм той все пак продължава „ да се застъпва за глобален джихад и да пише и превежда агресивни екстремистки текстове”. Предполага се също, че през март е споделил пред телевизионен продуцент, че „ще продължи да разпространява екстремистки ислям след освобождаването си”.

на снимката: Джон Уокър Линд, източник: Getty Images

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.