Гласоподавателите от 28-те държави-членки на ЕС са призовани пред избирателните урни тази седмица

Гласоподавателите от 28-те държави-членки на ЕС са призовани пред избирателните урни тази седмица за девети път от 1979 година насам, за да изберат свои представители в Европейския парламент.

Следват пет цифри, които отразяват европейските избори, които се провеждат от 23 до 26 май:

427 милиона

Очакваният брой на гласоподавателите в държавите-членки на ЕС, които правят европейските избори вторият по големина демократичен изборен процес в света, след изборите в Индия, сочат данните на Европейския парламент.

Избирателни права имат всички граждани на възраст 18 или повече години в повечето държави-членки. Гърците могат да гласуват от 17-годишна възраст, а австрийците и малтийците – от 16-годишна възраст.

42,6%

Процентът на избирателна активност през 2014 г., най-ниската активност, отбелязвана някога на европейски избори. Броят на европейските гласоподаватели, които упражняват правото си на глас постепенно намалява след първите избори за Европарламент през 1979 г., когато е било 62%.

На изборите през 1999 година най-високата избирателна активност е била в Белгия - 89,7%, следвана от Люксембург с 85,6%. Но гласуването е задължително в тези две страни, както в Кипър и Гърция.

Най-ниска избирателна активност са показали словаците с 13,1%, Чехия - 18,2% и Полша - 23,8%.

751

Броят на членовете на ЕП, които ще бъдат избрани на европейските избори.

Разпределението на местата е пропорционално на населението: Германия ще има 96 евродепутати, Франция 74, Италия и Великобритания 73, докато Малта, Кипър и Люксембург ще имат само шест.

След като Обединеното кралство напусне ЕС, в парламента ще има само 705 евродепутати. Някои от британските места ще бъдат преразпределени - Франция и Испания ще спечелят пет, Италия и Холандия три - и някои ще бъдат премахнати, докато не се присъединят нови държави-членки.

Въпреки дълбоката несигурност относно Брекзит, страните, които ще получат места, ще гласуват за тези допълнителни евродепутати на изборите през май, но победителите ще встъпят в длъжност едва след като разводът е официален - ако това се случи.

53

Средната възраст на членовете на ЕП на изборите през 2014 година, изчислена от парламента. Това стана в годината, в която европейците избраха за 26-годишен датчанин и 91-годишен грък.

В около половината от държавите-членки кандидатите трябва да са поне на 18-годишна възраст, но някои страни имат по-строги правила: в Италия и Гърция минималната възраст е 25 години, а в Румъния - 23 години.

36,9%

Делът на жените, избрани в парламента през 2014 г., е малко над една трета, най-високият, постиган някога.

От първите избори през 1979 година насам, когато в парламента е имало само 16,3% жени, техният дял нараства постоянно.

Паритетът понастоящем се постига само в пет държави-членки: Финландия (10 от 13 места), Ирландия (шест от 11), Хърватия (шест от 11), Малта (три от шест) и Швеция (10 от 20).

Кипър (1 от 6 места), България (3 от 17 места) и Литва (2 от 11) са държавите с най-малък брой жени-евродепутати.

Източник: БГНЕС  

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.