Публиката ще може да види непоказвани досега експонати

С провокативна изложба Националният военноисторическият музей в София се включи в програмата на Европейската столица на културата – Пловдив.

Публиката ще види непоказвани досега експонати. А по-любопитното е, че изложбата се прави на терена, на който преди 100 години се е намирало първото летище в града.

Изложбата крие в себе си редица интересни неща. Например с какви атрибути може да бъде преборен Дяволът, как символът на смъртта - кукумявката може да спаси човешки живот, какво свързва първия военен полет в България с музикалната индустрия и коя е предтечата на есемесите.

До 40-те години на миналия век първото летище на Пловдив се е ползвало само за военни цели, а до преди 10 години в сградата се помещаваше Корпус тактическа авиация. Сега мястото се превръща в най-новото културно пространство в града.

Образцов дом ни връща в 80-те години на 20 век (ВИДЕО)

Една от действителните истории в изложбата е от началото на 20 век. Тя разказва как жена от Търновския Балкан помислила появата на парния влак за Дявол и се опитала да го прогони с помощта на иконата.

„Иконата била на Свети Димитър. Разбира се, идвайки влакът толкова много я стреснал, че тя припада и пропуска да прогони железния влак, но той навлиза сериозно в нашата държава и дава силен тласък на българската икономика”, поясни директорът на Военноисторическия музей Соня Пенкова.

Символът на смъртта се оказва предвестник на войната. Според историците кукумявката е предупреждава за нападения и така и можело да спасят човешки животи.

„На крачето на тази кукумявка е завързано послание, изпратено до българите, които се намират срещу французите на Южния фронт, за това кога ще започне настъплението на Съюзническите войски”, разказа още Соня Пенкова.

Откриха изложбата "Съкровищата на Земята" (СНИМКИ)

Нестандартната изложба разкрива и предтечата на есемесите.

През 20-те и 40-те години на 20 в. близките на затворниците от Велико Търново предавали чрез орехите тайни съобщения на своите роднини. Те са чупели едрите орехи, махали са ядката и са пъхали вътре тайното послание и след това са ги слепвали с тесто”, каза още Деяна Костова

Планирано е на мястото до две години от Крумово да бъде преместен Музеят на авиацията. Изложбата ще бъде в Пловдив до 14 юли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.