Бюджетната комисия одобри намаляването на партийните субсидии

„Взехме решение на Министерски съвет, издадохме постановление, входирахме го в парламента, сутринта се събрах с групата, за да го защитят. Вкарваме закон за 1 лев субсидия. Да видим как ще се оправят партиите”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

„Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да е. Това влиза в парламента, надявам се всички да го подкрепят. Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини и ясли”, заяви Борисов.

Намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас означава 11 пъти по-малко, отколкото е по закон, и 13 пъти по-малко от това, което партиите са взимали през последните години.

Предложението беше внесено в Народното събрание от премиера Борисов и от министъра на финансите Владислав Горанов. То предвижда субсидията да стане 1 лев от 1 юли тази година с актуализация на бюджета.

„Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидлив начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости", заяви финансовият министър Владислав Горанов. "Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно, с популистки ходове, можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите измислено няма и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. След като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да черпят позитиви, ние ще им предложим тази възможност“, коментира Горанов.

„Ние винаги сме защитавали точно обратното, но след като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем“, коментира Горанов.

По-късно бюджетната комисия одобри намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас.

Бюджетната комисия одобри намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас (ВИДЕО)

Властта изчислява, че ако промяната мине, вместо 38 млн. лв. на година, държавата ще плаща на всички партии общо 3 млн.лв. А спестените пари щели да отидат за детски градини и ясли. Левицата обвини ГЕРБ в опит да замаже скандала с вратичката в закона, която досега позволяваше на партиите да вземат по 13 лв., вместо  11 лв. на глас.   

Това, което партиите реално са надвзели от 2016 година досега, възлиза на около 14, 5 млн. лв.  

Ако бъде прието намаляването на субсидията от 11 лв. на 1 лев, очакваната полза за бюджета ще е между 16 и 19 млн. лева.

Политическите партии не бързат да коментират дали биха подкрепили предложението за 1 лев партийна субсидия. Според БСП с днешния си ход премиерът прави кризисен пиар и отклонява вниманието от темата с надвзетите партийни субсидии от част от политическите партии – 13 вместо полагащите им се 11 лева на глас. 

Според Валери Симеонов и НФСБ намаляването на партийната субсидия трябва да върви с внасянето на промени, така че да се разреши лобизмът и да се създаде регистър на фирмите, които финансират политическите партии.

„Това е най-голямата опасност – партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити, задкулисни, икономически играчи. Това, което се казва олигархия. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим, но трябва да има и текстове, които да дават възможност за евентуално официално, с регистри, финансиране на партиите”, заяви Симеонов.

"За мен държавното финансиране е по-правилният вариант. Друг въпросът е, че в момента ние имаме финансиране на глас, което е нелепо", каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Предложението на ВМРО е да се въведе горен таван са субсидия на политическа партия, който максимум да стига до 5 млн. лв. Единствено ВОЛЯ и "Атака" подкрепиха напълно предложението на премиера с аргумента, че отдавна настояват за отпадане на партийната субсидия.  

„Жалко е на гърба на закона и на гърба на НС и на държавния бюджет да се прави кризисен пиар, след като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите, след унищожителния доклад на ЕК днес, се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание”, заяви Крум Зарков от БСП.

В БСП ще смятат и да мислят дали да гласуват за субсидя от лев на глас. ДПС подложиха предложението на категорична критика.  

"Tова, което сега се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация.  Политическите партии или се финансират бюджета, или от олигарсите. Трети вариант няма", каза Йордан Цонев от ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.