Били са спрени около 420 мигранти

Властите на Мексико блокираха нов керван от мигранти от Централна Америка, насочили се към САЩ, в опити на правителството да избегне заплахата на президента Доналд Тръмп за налагане на мита заради нелегалната имиграция. Това съобщи БГНЕС.

Военните и полицията принудиха стотици мигранти - най-вече от Хондурас - да спрат в южния град Метапа де Домингес, на около 12 километра от границата между Мексико и Гватемала.

Националният миграционен институт съобщи, че около 420 мигранти са били спрени и отведени в център за задържане с автобус. Но много други може да са избягали: държавната полиция първоначално съобщи, че кервана се състои от около 1 200 души.

Тръмп: САЩ ще ударят Мексико с мита заради "нелегалните мигранти"

Инцидентът се случва, след като делегация на високо равнище, ръководена от мексиканския външен министър Марсело Ебрард, проведе разговори във Вашингтон с американски служители в опит да избегне заплахата от мита на Тръмп.

Той предупреди, че ще наложи мита от 5% за целия мексикански износ, които ще се покачват постепенно до 25% до октомври. Това предизвика паника в Мексико, която изнася 80% от продукцията си за САЩ.

Преговорите, които завършиха в сряда без споразумение, трябва да бъдат възобновени днес. Тръмп обяви, че ако не бъде постигната сделка, тарифите ще влязат в сила в понеделник.

Миграционният институт заяви, че където е приложимо, задържаните мигранти ще бъдат „подпомагани да се върнат в страните си по произход“.

52 мигранти са влезли нелегално в Испания

Активисти по правата на мигрантите, пътуващи с групата, съобщиха за АФП, че повече от 100 членове на новосъздадената Национална гвардия в Мексико са взели участие в операцията.

Мексико изпрати Националната гвардия на южната граница и засили задържанията и депортациите, за да забави притока на мигранти, пресичащи нейната територия към САЩ. Задържанията им на американско-мексиканската граница обаче продължават да се увеличават, с 32% на месечна база през май, до над 144 000, според митниците и граничната защита на САЩ.

Напрежението между САЩ и Мексико се повиши вследствие на нарастването на броя на мигрантите през последните месеци - главно централноамериканци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.