Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за изтребителите, прогнозира министърът на финансите

Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за F- 16, прогнозира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Попитан може ли държавата да си позволи да плати наведнъж на САЩ за изтребителите F- 16, Горанов заяви: „Може да си позволи да плати наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост може“. 

„Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че F-16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант“, посочи министърът. „В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента“, обясни Владислав Горанов. „2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, каза министърът. „Обсъждаме сроковете с американската страна. Най- вероятно до есента трябва да сме наясно със всичко“, допълни Горанов. 

Промяната на ДДС или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа със всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители, коментира още Горанов. „Диференцирането на ставките не е тема, която Министерството на финансите би подкрепило. Ако парламентът го наложи, ще изпълняваме закона, какъвто е“, заяви Горанов. „Неслучайно тази тема се повдига винаги и само от бизнеса, защото те гледат на ДДС като техен данък. Всъщност ДДС е краен прехвърляем косвен данък, който се плаща от потребителите“, посочи финансовият министър.

Не ми е известно името ми да е в списъка на прокуратурата за партийните субсидии, заяви още Владислав Горанов. „Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете“, заяви той. Попитан кои са служителите на Министерството на финансите, за които прокуратурата има съмнение, че са извършили престъпление, Горанов посочи: „Има конкретни имена на експерти. Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва“. „Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите“, коментира финансовият министър.

„Нека да оставим прокуратурата да си свърши работата с обследване на конкретните процеси. Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме. Започва се от ниво експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция“, посочи той. В отговор на въпрос има ли вече министерството конкретни идеи след като прокуратурата даде указания до 30 дни да се измисли как по-добре да се контролира партийното финансиране, министър Горанов заяви: „Според нашето мнение и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът“. „Работим върху това, което е казала прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми“, изтъкна той. Според него в случая не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва да се чете законът. „Като позиция продължаваме да смятаме, че текстовете на чл. 25 и чл. 27 са структурирани така през годините, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите. Определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които в последствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят“, каза още финансовият министър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.