Сградата на митницата беше унищожена напълно при огромен пожар

Граничният пункт Златарево край Петрич остава затворен за камиони. Снощи сградата на митницата беше унищожена напълно при огромен пожар.

При избухването на пожара, на пункта са обслужвани тежкотоварен автомобил и автобус, пълен с деца. Няма пострадали, всички са били изведени на безопасно място.

В момента през пункта преминават леки коли, докато тежкотоварният трафик се пренасочва през другите КПП-та на Гюешево и Станке-Лисичково.

По време на проверка на автобус пълен с деца, един от служителите на митницата усеща мирис на дим откъм сградата. Секунди след това пламва и огънят.

Огромен пожар изпепели ГКПП "Златарево" (ВИДЕО)

„Извеждат децата извън зоната на пожара, камионът го връщат обратно, извеждат го и него извън зоната на пожара и започват да гасят”, разказа Йосиф Адвокатов, агенция Митници.

Оказва се, че вследствие на поройния дъжд в електрическото табло на сградата попада вода. Следва късо съединение и огънят от пламналите жици обхваща цялата сграда.

„Сградата е стоманена конструкция с пластмасови плоскости и вата отвътре. На места стиропор, всички горими материали”, каза Васил Митов - директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”- Кюстендил.

„След 20-тина минути идва Пожарната, която се включва да гаси. За два-три часа е овладян пожарът”, добави Адвокатов.  Пламъците изпепеляват цялата сграда, като от нея остава само металната конструкция. В огъня са унищожени компютърната мрежа на митницата и част от документите.

Задържаха двама чужденци за трафик на иракски граждани

„Тук документация има съвсем малко, това са копия тъй като работим изключително в електронна среда и цялата информация, касаеща пункта, се съхранява в сървъри извън тази сграда. Информация няма унищожена. Цялата информация е запазена”, допълни служителят на агенция "Митници".

Заради инцидента преминаването на камиони през пункта беше забранено. Опашка не се образува, но няколко шофьори останаха блокирани.

„Забранено е за товарни и лекотоварни автомобили, тъй като не работят системите на агенция "Митници" от една страна. А от друга страна, трасето, през което преминават, не е изчистено, не се пропускат, те се пренасочват”, съобщи Митов.

Безпроблемно преминават леките автомобили и автобусите. 

репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.