Проблемът с плащането на скъпи медикаменти за тежкоболни деца стои от години

Скандал в парламента и в Здравната каса след смъртта на 6-годишно дете. Малката Мария почина от левкемия и въпреки че се лекуваше в българска болница – семейството й получи фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Междувременно, родители на тежкоболни деца се оплакват, че касата бави документите за лечение в чужбина.

Проблемът с плащането на скъпи медикаменти за тежкоболни деца стои от години. Той се състои в това, че лекарствата, които са необходими за лечението не са част от позитивния списък на Здравната каса. Затова болницата казва на родителите какво е необходимо. Те кандидатстват за сумата за тези лекарства - доскоро пред Фонда за лечение на деца, а вече пред Здравната каса - и след като бъдат одобрени, касата плаща на болницата. Дори така да звучи ясно и подредено, на практика се получават забавяния, липсващи документи или неизрядни такива. Така се е случило и в историята на Мими, която загуби битката с болестта, докато родителите й събираха документи. 

Дариткова ще направи спешно изслушване на шефа на НЗОК пред здравната комисия заради починалото дете

6-годишната Мария, която е със синдрома на Даун, се лекува от левкемия в онкохематологията на ИСУЛ. Дни преди детето да почине – семейството й получава фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Касата трябвало да ги поеме, но се забавила с решението си - обяснението е, че имало липсващи документи. Затова болницата си потърсила парите от родителите.

„Става въпрос за технически проблем”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. Бойко Коруков.

„Тя така си отишла на 19-ти след като всички са си били свършили работата добре. Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи, няма прозрачност”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Бави ли Здравната каса решенията за лечение на деца?

След като случаят на детето влезе в парламента, шефовете на касата и детската онкохематология по спешност дадоха обяснения пред здравната комисия. „Лекарства за лечението на това дете не са липсвали в нито един момент, забавиха се процедури”, коментира проф. Добрин Константинов от Детска хематология и онкология – „ИСУЛ”.

„Отговарям, че спазени са всички нормативно изискуеми документи за такива заповед. Документите, с които кандидатства майката не бяха в пълния си вид”, коментира директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Проблемът е, че родителите на болни деца сами кандидатстват пред Здравната каса за финансиране на лекарства, които са част от задължителното лечение. И касата съответно плаща на болниците. „В момента този протокол, който се издава персонално на лицето, наистина усложнява процедурата”, коментира още Дечев.

СЛЕД СМЪРТТА НА ДЕТЕ: Депутати изслушват шефовете на НЗОК и Агенцията по медицински надзор

„В момента се работи за нормативна промяна, с която болницата да прави заявка за необходимите лекарства за по-дълъг период от време”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Междувременно, пациентски организации и родители се оплакват, че след прехвърлянето на дейността на Фонда за лечение на деца към Касата, одобрения за лечение в чужбина се бавят. „Това е прехвърляне на проблема от единия джоб в другия по най-лошия начин. Единственото, което имаше в министерството беше обществен и медиен контрол. В момента не знаем какво се случва”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.

„Броят на разгледаните молби за месец и половина е 360, от които 164 бяха прехвърлени от Фонда. Такъв обем молби Фондът разглеждаше за 3 месеца”, каза Дечо Дечев.

Остър спор в парламента след смъртта на 6-годишно дете

„Няма как всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина. Трябва наистина да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение”, коментира председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

А иначе дефицит на средства за лечение в чужбина и за скъпи лекарства няма, уверяват здравните власти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.