Срокът за това е 31 декември 2020 г.

Министерството на финансите публикува информация за това колко пари трябва да върнат партиите от надвзетите субсидии. 

Най-много средства в хазната трябва да внесе ГЕРБ - 5 613 724 лева, следвана от БСП - 4 299 690 лева, ДПС - 1 625 892 лева, ВОЛЯ - 655 938 лева, НФСБ - 542 137 лева, "Атака" - 539 894 лева.

Точните суми за всички партии вижте ТУК.

Малко след официалното публикуване на информацията от ГЕРБ обявиха, че веднага са внесли цялата сума, която дължат, по сметката на финансовото ведомство в БНБ.

Министърът на финансите изпрати писма до политическите партии, в които са посочени конкретните суми, подлежащи на връщане - разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер. В писмата е описан и механизмът за възстановяването на сумите, съобразно изискванията на Закона за изменение на Закона за политическите партии.

Коалицията реши: Консултации в НС за субсидиите, ДДС остава

В случай, че партия, включително от състава на коалиция, която получава държавна субсидия, не върне доброволно разликата до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г., разликата ще бъде възстановена в бюджета, като на партията ще бъде предоставена 70% от сумата, която трябва да й бъде отпусната като втора част на субсидията за 2019 г., съответно 50 на сто от сумата, която трябва да й бъде предоставена от всяка следваща част на субсидията в рамките до една година от влизането в сила на закона.

При недостиг на средства или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възстановена доброволно по централния бюджет в срок до 31 декември 2020 г.

Политическа партия, включително от състава на коалиция, която не получава държавна субсидия, следва да върне разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер до 31 декември 2020 г.

След изтичането на посочения срок средствата, които не са върнати в централния бюджет доброволно, подлежат на събиране по общия ред.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.