Темата коментират сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев и Диляна Николова от Сдружение "Избор на живот"

България е първа в света по аборти, сочат данни на Световната здравна организация. Броят им за първото тримесечие е 5800. Очаква се до края на годината те да станат 23 000. През 2016 г. броят им е бил 26 000. На какво се дължи тази статистика? Отговорът от сексолога и психотерапевт доц. д-р Румен Бостанджиев и Диляна Николова, председател на сдружение „Избор на живот” в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Във второто десетилетие на 20 век да имаме толкова много голям брой аборти, което означава едно – че сексуалната култура на хората у нас е изключително ниска. Поведението, което цели да избегне нежелана бременност, очевидно не е подкрепено с необходимите нагласи, ценности, умения”, коментира доц. д-р Бостанджиев.

България е водеща по брой на аборти в Европа

Диляна Николова пък коментира статистиката, според която 2/3 от абортите са по желание. „Тези статистически данни не са много коректни от гледна точка на това, че в България е трудно да се проследят реално как стоят нещата. Частните клиники доста често не осчетоводяват и няма законов механизъм, който да контролира какво се случва в тях”, заяви Николова. Според нея проблемът е в това, че съвременното общество никак не е запознато със спецификата на темата.

Американският щат Алабама забрани абортите

„Много млади момичета използват спешни контрацептиви, които водят до много големи проблеми в бъдеще”, обясни още Николова. И допълни, че сдружението, в продължение на пет години, изпраща различни предложения към различните институции, имащи отношение към проблема. Сред тях са регистър, в който много точно и прецизно да се описва причината за всеки един аборт. Трябва да има и гратисен период от няколко дни, в който момичето да се консултира с психолог, смята още Николова.

Абортите в „Ничия земя”

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.