Борисов за Гоце Делчев: Героите на Балканите стават ябълката на раздора, вместо да ни обединяват

До края на годината България очаква дата за приемане в чакалнята на еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на икономически форум в Пловдив. В рамките на събитието той трябваше да разговаря и с премиера на Северна Македония Зоран Заев, но визитата му изненадващо е била отменена.

Премиерът рекламира добрата икономическа среда за инвеститори. Той заяви, че правителството продължава да строи и да ремонтира пътната инфраструктура на страната.

"Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. 

Борисов показа пред участниците във форума графика, която илюстрира икономическото развитие на страната през годините на Прехода. Той посочи как кривата с показателите на БВП се насочва към растеж в периода на управление на ГЕРБ.

"Ако искате, да спрем този възход?", обърна се риторично Борисов към представителите на бизнеса на форума. И добави: "Но този възход се дължи на изключително добра данъчна среда и работа на приходните агенции. За последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите", каза премиерът.

Борисов репликира задочно БСП, която обещавала да вдига доходите на хората. "На приказки е много лесно - ще вдигнем доходите. Как, бе? Доходи се вдигат с тези хора - с бизнеса", посочи към присъстващите предприемачи в залата премиерът. "С хората, които правят БВП и добавената стойност", напомни Борисов. 

"Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат", призова премиерът Бойко Борисов съседите ни, участници във Втория икономически форум в Пловдив. Събитието се организира от Делфийския икономически форум с участието на много представители на гръцкия бизнес. Заедно с Борисов участват министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, присъстват Лиляна Павлова и Огнян Златев, който оглави ЕК в Хърватска.

СНИМКИ ОТ ФОРУМА ВИЖТЕ ТУК

Борисов коментира отношенията на Балканите и българо-северномакедонския спор за Гоце Делчев. Той сравни революционера с Че Гевара, който, въпреки че не е кубинец, се е борил за свободата на Куба. Борисов очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. 

Македонският президент: Гоце Делчев е българин (ВИДЕО)

"Вместо тези герои със своята саможертва да ни обединяват, стават ябълка на раздора", възмути се министър-председателят. "Това са хора, които са се жертвали за благото на всички хора в този регион", констатира Борисов.

Всички на Балканите сме велики, отбеляза той, но обобщи, че политиците в региона притежават разум и опит. "Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности“, каза още премиерът Борисов.

"Понеже видях, че и турският и гръцкият посланик са от двете ми страни - много тревожно мина последният Европейски съвет", осведоми ги министър-председателят. "България доказа как се прави така, че без да засяга ничии интереси, да бъде еднакво полезна и за себе си, и за съседите", обобщи Борисов. 

"По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – опасна, трудна – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“, заяви министър-председателят. Премиерът подчерта, че България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България. 

Борисов инспектира ремонтите на виадукти на АМ „Тракия“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди да открие бизнесфорума, премиерът  направи изненадваща инспекция на продължаващия ремонт на виадуктите на магистрала „Тракия”.  До 2 юли ремонтът ще бъде завършен и трафикът към морето ще се осъществява нормално.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.