Той е имал дълга кариера на журналист

Италианец отново ще ръководи Европарламента. Социалистът Давид-Мария Сасоли беше избран на втори тур, след като на първия не му стигнаха само 7 гласа. Сасоли е на 63 години. Той е бивш журналист от Флоренция. 

От 2009 г. Сасоли е евродепутат, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии, пише БТА. В последните пет години той бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат ЕП ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

В първите си думи Сасоли заяви, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост, за да се върне ЕС към духа на основателите на Общността. "На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече", добави той. 

Сасоли коментира и отношението към различните вероизповедания, опазването на природата, правата на сексуалните малцинства, общите свободи. Той призова да се отговори на младежите, които настояват за по-добра защита на околната среда, както и за преодоляване на различията и борба с национализма.

Сасоли събра най-много от гласове при първото гласуване, което се състоя по-рано днес. Кандидатите за поста бяха четирима -  Давид-Мария Сасоли, Ска Келер (Европейски свободен алианс, Германия), която на първото гласуване беше подкрепена от 125 евродепутати, Сира Рего (Европейската обединена левица / Северна зелена левица, Испания) и Ян Захрадил ( Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република). 

Европарламентът избира новия си председател

Сасоли бе избран с мнозинство, което не е гарантирано за номинираната за  председател на ЕК, германката Урсула фон дер Лайен. След две седмици евродепутатите ще решат дали тя е подходяща за поста или ще отхвърлят споразумението на евролидерите от снощи.

Сергей Станишев, който можеше да бъде номиниран за председател на Европарламента, се е отказал сам. Той обясни, че е взел това решение, за да гарантира автономността на своите колеги при взимане на решение за това дали да подкрепят пакета с номинации за топ позициите на Общността.

Мнозинството евродепутати смятат, че изборът на Давид Сасоли внася равновесие в институционалния пейзаж на Брюксел. Европарламентът е единствената европейска институция, чиито членове се избират пряко от гражданите.

Денят продължи с избор на заместник-председателите и квестрорите, но сред тях няма българи.

Българи обаче очакваме да видим в парламентраните комисии. Очакванията са Андрей Новаков от ГЕРБ да стане координатор на регионалната комисия. Станишев ще бъде член на тази за външна политика, а Емил Радев - в тази за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Вниманието е насочено и към избора на членовете на новата транспортна комисия, която е решаваща за важния за нас пакет „Мобилност”, засягащ пряко интересите на транспортния ни сектор.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.