Съпредседател на страната ни е Северна Македония

България застава начело на Берлинския процес. Новината дойде от Полша по време на Срещата на върха. Съпредседател на страната ни е Северна Македония.

След родното председателство, сега България застава начело на Берлинския процес.  Целта - успешно разширяване на съюза. Първо с Албания и Република Северна Македония.

„Октомври месец най-късно двете държави да започнат преговори за членство.  Съпредседател на Берлинския процес ще е именно Северна Македония”, обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Три пъти имаме нещо, което ще правим за първи път. За първи път имаме председател- две държави. За първи път има държава- председател, която е съсед на Западните Балкани и това е приятелска България. И за първи път една от шестте ще е съпредседател”, уточни министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

Министри от Берлинския процес на среща на върха в Полша

Така нереченият „Берлински процес” тръгва от Германия през 2014 година. На практика става въпрос за чисто политическа и дипломатическа инициатива, която регулира евентуалното разширяване  на съюза към Западните балкани. Стартира от Германия през 2014 година.

„Знаем, че има и други играчи като Русия и Китай, които имат интерес, но приемането на Западните Балкани, трябва да бъде стратегическа цел за Европа”, каза министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович.

 Проблемите в региона обаче остават.

„Днес отново видяхме колко е трудно да се води диалог между Косово и Сърбия”, посочи германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Остава и въпросът дали България и Северна Македония ще продължат да изпълняват договора за добросъседство.

„Общата история е крайъгълен камък. България не поставя нови условия. България поставя условия за добросъседство и изпълнение на договора”, подчерта Захариева.

В петък в Полша пристигат и държавните лидери. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook