Повод за създалата се ситуация е статутът на Косово

Дипломатическото напрежение между София и Белград продължава. Българският посланик в Белград е бил извикан за разговор от първия дипломат на Сърбия Ивица Дачич, след като преди ден от Външното ни министерство обявиха, че викат сръбския посланик в София. Повод за създалата се ситуация е статутът на Косово.

Борисов: Разбирам колко ги боли сърбите за Косово

Сръбският външен министър Ивица Дачич се оказа засегнат от думите на премиера Бойко Борисов, който обяви че испанецът Жозеп Борел, сочен за първи дипломат на ЕС, трябва да защитава интересите на Съюза, а не интересите на Испания. Испания е сред страните, които не признават независимо Косово.

МВнР привиква посланика на Сърбия заради изказване на Ивица Дачич

Засегнат от думите на Борисов, Дачич призова българския премиер „да не изнася лекции на Борел”. Ивица Дачич подчертава пред агенция Танюг, че думите на Борисов засягат въпроса за сръбската териториална цялост и недоразумението трябва да бъде изяснено.

Дачич към Борисов: Позицията на ЕС не е, че Косово е независимо

„Емоционално и непремерено изказване, мисля, че трябва да се гледа предварително точно какво е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, която е доста излишна. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер, и още повече, когато изказването на министър-председателя е било изключително политически и юридически коректно", каза Захариева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.