Въпреки това държи да получи извинение от Ивица Дачич

Край на дипломатическия скандал между България и Сърбия заради Косово. Точката беше сложена в Сараево от българския премиер Бойко Борисов и сръбския му колега Ана Бърнабич. Двамата обявиха, че напрежение между София и Белград няма. Въпреки това Борисов държи да получи  извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич.

Борисов: Ивица Дачич трябва да ми се извини, не е трудно

В прав текст извинение не последва. Но Дачич обясни, че е реагирал на думи, които Борисов не е изричал. И определи станалото като грешна интерпретация.

Премиерите на България и Сърбия  изглаждаха на няколко пъти отношенията си по време на срещата на страните от Югоизточна Европа.

Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал

„Той сега ще види како е неприемливо поведение. Аз зор от него нямам. До вчера говорих за него с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато сега не ми каже: „Извинявай, Бойко”, просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат”, завия премиерът Борисов.

„Сложили сме точка”, заяви Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия.

Борисов разговаря с Ердоган в Сараево (ВИДЕО+СНИМКИ)

И още един дипломатически спор беше разрешен на срещата в Босна. Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган са коментирали изказването на външния министър  Мевлют Чавушоглу на митинг през март, че Турция се е намесила в българския Закон за вероизповеданията.

„Той като тръгне да поставя някоя тема, която не ми харесва, викам: „Сакън, сакън. Недей, всичко е нормално сега.”. За вероизповедания, нали знаете, те са любими теми, ремонт на всички джамии... Да изчакаме. Всичко си е наред сега, дай да строим да се развиваме”, заяви Борисов.

По време на срещата на върха в курорта Яхорина премиерът Бойко Борисов за първи път се срещна с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Македонският президент: Гоце Делчев е българин (ВИДЕО)

„Северно македонският президент беше първият северномакедонски политик, който каза нещата по може би най-правилния начин. Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония”, заяви Борисов.

По време на срещата, която събра лидерите на Югоизточна Европа, премиерът Борисов акцентира върху нуждата балканските държави да са обединени  в пътя си към Европа.

Репортер: Яна Чинкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.