Министрите отпуснаха допълнителни 200 млн. лева за сделката със САЩ

Дупка в бюджета и спешна ревизия на държавната сметка за 2019 година. Поводът е сделката за новите изтребители F-16.

На днешното заседание на кабинета, правителството актуализира държавния бюджет, за да може да плати над 2 млрд. лева. Добрата новина е, че нов дълг няма да има. Лошата е, че отваряме сериозна дупка в бюджета.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За да може до 2023 година тези изтребители F-16 да пристигнат успешно в България, трябва да платим 2,1 млрд лева. Пълният размер на сумата не беше заложен в бюджета, затова започва ревизия. От една страна министерството ще ограничи част от разходи, от друга кабинетът залага нов дефицит- 1 милиард и 800 милиона лева. 

Сега дупката в бюджета ще се увеличи над три пъти! Има и подводни камъни. За да ни приемат в Еврозоната например дефицитът не трябва да минава 3%

Четири дни след като България официално подписа договорите за доставка на нови изтребители,  правителството се събра извънредно. За да говори за отбрана и пари.

МС реши: Купуваме осем F-16 за 1,256 млрд. долара

Кабинетът одобри ревизия на  бюджета в средата на годината.  Казано с други думи отбраната, трябва да получи 2 милиарда лева. Ако и парламентът одобри идеята, това ще увеличи дефицита в бюджета почти 4 пъти.

„За да се извърши ратификация на договорите, трябва да бъде осигурена сумата и това налага актуализация. Ние говорим за 1,2 милиарда долара”, заяви Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната.

Още при подписването вицепремиерът Каракачнов изрази надежда, че срещу крупната сума България ще получи отстъпка от 60 милиона долара.

„На практика ще доведе до под 1 милиард и 200 милиона”, заяви Каракачанов.

Според договора парите, трябва да се платят накуп и в кратки срокове. Сумата обаче не включва евентуалният ремонт или изграждане на нова авиоплощадка. 

„Какъвто и самолет да изберем, изграждането на инфраструктурата си е наш ангажимент. Няма скрити разходи”, обясни Атанас Запрянов.

И все пак от военното министерство признаха, че за да осигури сумата за новите изтребители, кабинетът ще забави проектите за бронирани машини и патрулни кораби.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.