Той коментира темата в Министерския съвет след среща на правителството и автомобилния клъстер

Не всичко е загубено за "Фолксваген", продължаваме да се борим. Това заяви в Министерския съвет президентът на България (2012-2016) Росен Плевнелиев след среща с премиера и министри по повод строителството на нов завод на автомобилния концерн.

Плевнелиев определи като успех фактът, че България е останала на финала в надпреварата за изграждането на завода, редом с Турция. Държавният глава (2012-2016) уточни, че в момента „Фолксваген” преговаря преференциално с южната ни съседка, но и нашата страна няма да се откаже.

Плевнелиев бе категоричен, че нищо не е решено, докато не бъде подписан договор. И увери, че България играе по правилата, а преговорите продължавали.

По неофициална информация Анкара е предлагала редица икономически изгоди, като безплатен терен, например. Нашето правителство обаче също ухажва германския автомобилен гигант, затова спешно при премиера, индустрията и правителството обсъдиха ситуацията. 

„Никога досега правителството не е предлагало толкова много на инвеститор”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

"Разговарях с представители на "Аутомотив Клъстер България". Автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. с основна дългосрочна цел привличането на стратегически производители у нас. Обсъдихме план за ускорено развитие на автомобилната индустрия в България", написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook след срещата в МС.

Следващите месеци ще бъдат решаващи за изхода от сделката. Турция печели с икономика и огромен пазар, а ние със спокойствие и сигурност. 

А след срещата при премиера стана ясно, че държавата си поставя за цел - удвояване оборота и заетите в сектора. Ще изграждаме 5 G мрежа и тест-площадка на летището в Доброславци. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.