Много изтърпяхте, поздрави министрите премиерът по повод сделката за F-16

Премиерът Бойко Борисов откри правителственото заседание с похвали за вече одобрената от парламента и обнародвана в "Държавен вестник" сделка за покупка на изтребителите F-16. По повод поздрава на САЩ Борисов заключи, че постигнатото винаги се оценява. Той уточни, че "сега финансовото министерство довършва работата си по въпроса", предвид предстоящото заплащане на осемте изтребителя и оборудване.

САЩ поздравяват България за покупката на F-16

"Видяхте съобщението на Департамента. Това, което излиза от департамента на Щатите, го четат всички", похвали се Борисов. 

Премиерът благодари за усилията на всички ведомства, най-вече на военното, финансовото и икономическото министерство, и се похвали, че българската армия такова нещо не е виждала. Войската ни дочакала модерното въоръжение цели 28 години след промените, след като все още е "въоръжена със старите руски оръжия", отбеляза Борисов. Той не пропусна да отбележи, че на подобна модернизация все още не могат да се зарадват други страни от ЕС.

"Наслушахме се на глупости, които се говорят в България, но мисля, че никой извън България не би си позволил да си помисли, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм и каквото и да било", констатира Бойко Борисов

"Въпреки съпротивата на нашите политически и идеологически опоненти, въпреки враждебната среда, в която работите, ви поздравявам за куража, силата, търпението", обърна се той към всички министри, съпричастни към сделката.

"Така че, изтърпяхте много", благодари им Борисов, като на първо място посочи военния министър Красимир Каракачанов. Вицепремиерът обаче отсъстваше от заседанието на МС, защото е на лечение, стана ясно от думите на премиера.

"Оценката на Департамента на САЩ мисля, че е достатъчно ясна", повтори министър-председателят преди заседанието на МС.

"Съжалявам, че нашите партньори вдясно нито веднъж, през цялото време, не се опитаха да ни помогнат и да ни защитят. Защото, освен всичко друго, това е и геостратегическо решение и има огромно значение", наблегна Борисов по повод атаките отляво и мълчанието отдясно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.