Българският премиер и Зоран Заев се поклониха заедно на гроба на Гоце Делчев

"Всички герои, за които спорим, са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да можем да бъдем заедно". Това каза премиерът Бойко Борисов в Скопие, където се отбелязват две години от подписването на Договора за приятелство. Борисов, заедно с македонския си колега Зоран Заев, се поклони на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас".

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА ВИЖТЕ ТУК

"Не е честно към паметта на героите, към тяхната идеология, цел и мечта България и Северна Македония сами да си спъват перспективата. Надявам се историците не само да не попречат, а да вложат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява", подчерта Борисов по повод смесената комисия от учени, които правят преглед на учебниците. 

Борисов и Заев ще обсъждат напредъка на партньорството между двете страни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Основен проблем между двата народа остава личността на Гоце Делчев. Никой не отстъпва. Време - няма. Темата създаде напрежение сред македонските медии, но поднасянето на цветя пред паметника на героя от двамата премиери беше знак за компромис.

"Гоце Делчев е герой, който ни обединява“, каза от своя страна Зоран Заев.

Двамата министър-председатели наблегнаха на факта, че Европа високо оценява тяхната политика и затова е дала възможност на двете страни съвместно да председателстват през предстоящата година Берлинския процес за Западните Балкани.

Борисов разговаря и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, след което, заедно със Зоран Заев, откриха възстановения паметник на полк. Константин Каварналиев.

Категоричната позиция на България е, че страната ни няма да застава на пътя на Северна Македония, тъй като е в наш интерес е държавата да е част от НАТО и ЕС. 

„За мое голямо съжаление виждам външни сили, които работят срещу България. Кое налага да се тиражира такава злоба към България. Какво ние сме ви направили?, попита Борисов. 

 В знак на приятелство Борисов се извини и за допуснат протоколен гаф преди време.

"Веднъж по погрешка казах северномакедонци и тук ме изписахте все едно с умисъл съм нанесъл най-голямата обида. И сега съм репетирал. Извинявам се не е било с умисъл", каза премиерът.   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.