Ако бъде избрана за поста, тя ще замени Кристин Лагард

Кристалина Георгиева каза, че за нея е чест да бъде избрана за кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ).

Избраха Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на МВФ

"Поисках временно да напусна поста си и да се откажа от отговорностите си на изпълнителен директор на Световната банка, докато трае процесът на номинация", написа Георгиева в Twitter.

Ако бъде избрана за директор на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева ще замени Кристин Лагард, която поема управлението на Европейската централна банка.

По традиция, европеец винаги управлява МВФ, докато американец е начело на Световната банка.

В петък вечерта правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на МВФ след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок.

Западни издания коментират европейската номинация на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Единственият съперник на Георгиева - холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Twitter след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

Зад кандидатурата на Георгиева застанаха Франция и Италия, докато зад бившия финансов министър на Холандия бяха северноевропейските страни и Германия.

Дали Кристалина Георгиева ще застане начело на МВФ, все още е рано да се каже. На 6 септември изтича срокът, в който трябва да бъдат номинирани всички кандидати за ръководител на Международния валутен фонд.

Прави се списък с тримата най-добри претенденти, а след събеседване с тях и консултации,  Управителният съвет на Фонда окончателно избира един от тримата. Срокът за това е до 4 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.