Много домакинства останаха без ток заради щети по електропреносната мрежа

Серия мощни бури удари страната в последните часове. Мълнии повредиха част от електропреносната мрежа и оставиха много домакинства без ток през цялата изминала нощ.

Късно в петък вечерта порой, придружен с гръмотевици и ураганен вятър, премина през Западна и Централна България. Мъж загина, а жена му е в тежко състояние, след като бяха затиснати от паднало дърво край водоем в Долни Богров. 55-годишната жертва и съпругата му – на 50, били там на палатка. Жената е настанена в столичната болница „Света Анна” със сериозни наранявания. Предстои й тежка операция, тъй като кракът й е счупен на две места.

Рибари, които редовно хвърлят въдици в района на трагичния инцидент, разказват, че не за първи път силният вятър превръща дърветата там в истински гилотини.

ОТ „МОЯТА НОВИНА”: Опустошителна градушка падна в Кърджали и Враца (ВИДЕО+СНИМКИ)

Срещу подобна заплаха не са застраховани дори и спешните медици в София. В разгара на бурята огромен клон се стоварва на сантиметри от паркираните линейки и хората, които се крият от дъжда под навеса на спешните автомобили.

Бурният вятър и мълниите оставиха без ток стотици домакинства и създадоха много проблеми в София, Кюстендил и Перник. Стихията счупи седем стълба на ЧЕЗ и нанесе повреди на трафопостове и проводници.

В Столичната община са получени над 80 сигнала за паднали дървета и щети. Работата по отстраняването им продължава.

Без ток и вода в петък вечер останаха и много хора в Пернишко. След бурята градът и околните села бяха осеяни с паднали дървета и клони.

Мощна буря удари Западна и Централна България, един човек загина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Макар и кратък, силният дъжд успя да наводни ниските части на Перник. Част от пътните артерии бяха затворени от съображения за сигурност. Паднало дърво стана причина и за временно прекъсване на движението на влаковете по линията София-Перник-Кулата.

В следобедните часове в събота пък буря с едра градушка удари Врачанско. Ледените късове се унищожили голяма част от реколтата в региона и останаха в градините часове наред. Има и щети по сгради. Стихията е изпочупила прозорци и цигли на къщи. Повалила е десетки дървета по пътищата.

За щети докладват общините Криводол, Борован, Враца и Бяла Слатина.

Лед се изсипа и от небето над Кърджали. В града бяха отчетени ветрове със скорост над 100 км/ч.

Бури се разразиха и в Благоевград и Варна. В морската ни столица четирима души пострадаха, след като вятърът счупил стъкло в магазин за детски стоки. По непотвърдена информация с леки наранявания е и едно дете, съобщава Агенция "Фокус".

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Яна Николова; Таня Иванова; Румяна Попова, Димитър Иванов

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.