Освобождаването й провокира протести и в други градове

Здравни специалисти протестираха в София срещу дисциплинарното уволнение на Мая Илиева. Демонстрации в подкрепа на медицинската сестра са планирани и в други градове на страната.

Няколко дни след като Мая Илиева загуби работата си, колегите й се вдигнаха на протест. Те дойдоха да покажат недоволството си пред болницата, от която преди дни медицинската сестра беше уволнена. 

„Страхотен човек, честен, професионалист, не го заслужаваше Мая Илиева освен медицинска сестра е и майка и те просто я прегазиха”, заявяват нейни колеги.

В протеста се включиха медици и от други лечебни заведения.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

През март Мая Илиева застана начело на протестите на медицинските сестри. Месеци наред здравни работници в цялата страна настояваха за по-високи доходи и по-добри условия на труд. 

„Ние се борим не само за заплатите си, които са безобразни, но и за това, когато хората влязат в болниците, да получават едно истинско здравеопазване, което в момента не съществува”, заявява Веселина Ганчева.

Дисциплинарно уволнената медицинска сестра  вече е получила няколко предложения за работа.

„Не очаквах такава солидарност и затова благодарих на моите работодатели за този акт, тъй като в този отпускарски сезон са решили, че е най-подходящо да ме уволнят, но хората са много гневни и няма да спираме”, заяви Мая Илиева.

Уволниха медицинска сестра - синдикален лидер

Бившият работодател на медицинската сестра изтъква непрофесионалните й действия  като причина за отстраняването й. От болницата посочват още, че синдикалната й дейност няма общо с уволнението й.

„Не е само Мая Илиева, опитът да бъдат натискани и мачкани тези, които воюват за правата си, това е причината за уволнението”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

По-късно протестът на медиците се отправи към здравното министерство и сградата на КНСБ, където медицинските сестри поискаха оставки. Протестиращите се зарекоха, че ще регистрират своя синдикална организация, която да защитава интересите им.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.