Те имат повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост

Двамата от обвиняемите за погрома в столично заведение остават в ареста. Това реши Софийският районен съд. Мотивът е, че деянието им е с висока степен на обществена опасност. На Сергей Димитров и Цвятко Цветков е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост. Продължава издирването на останалата част от групата, заснета от охранителни камери как троши заведението. След залавянето им и на тях ще бъдат повдигнати обвинения за хулиганство. В основата на конфликта между съдружниците вероятно е спор за половин милион лева. Това обясни пред NOVA шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Млади мъже на възраст между 23 и 35 години. Някои от тях - криминално проявени. Такъв е профилът на петимата нападатели, потрошили столично заведение. Шестият е с неустановена самоличност.

Борисов за погрома в заведението: Двама собственици си мерят... кой е по-голям тарикат

„Едно от тези лица не е криминално проявено. Останалите четирима имат криминални прояви - унищожаване и повреждане на имущество, грабеж, кражба и хулиганство”, заяви Христо Терзийски, директор на ГДНП.

„За престъплението, за което са привлечени за наказателна отговорност, законът предвижда наказание лишаване до 5 години”, каза Невена Зартова - говорител на Софийската районна прокуратура.

Двама от нападателите вече са задържани. Другите четирима се издирват. По информация на NOVA се укриват в провинцията.

„Към настоящия момент, двете задържани лица отказват да дават показания по образуваното досъдебно производство. Две от лицата бяха обявени за издирване. Едното е Веско Паунов”, заяви Христо Терзийски, директор на ГДНП.

Съдружникът на собственика на заведението - Красен Кръстев, който беше задържан и сочен за евентуален поръчител, е освободен, заради липса на доказателства.

Задържан е още един от участвалите в погрома на заведение в София

Пред разследващите, мъжът е признал, че не успяват да разделят бизнеса си със Емануил Лазаров и, че имат неизяснени финансови отношения, но е отрекъл да е поръчал нападението.

„В разговори със собственика на заведението, ни е запознал с различни негови отношения, базирани на развитието на различни видове бизнес – строителен и търговски, в които говори за една доста сериозна сума около 500 000 лева, по повод строителство на различни обекти. Ние изследваме тези взаимоотнешения, за да намерим мотива за извършване на това престъпления”, каза още Христо Терзийски.

Преди да потрошат заведението му, собственикът не е получавал заплахи, обясниха от полицията. Заподозреният в поръчителство обаче - Красен Кръстев е пускал жалба.

„Седмица преди случката, в трето районно е подаден сигнал, отново за неправомерни действия, извършвани в един от обектите на компания, в която стопанисва в съдружие се стопанисва от въпросните лица”, коментира Христо Терзийски.

„Към настоящия момент две от задържаните лица отказват да дават показания. Продължаваме да събираме данни, информация и най-вече доказателства за евентуална съпричастност към това престъпление”, каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.