„Роскосмос” разглежда възможността за бъдещи мисии до Марс

Срокът за ползване на Международната космическа станция може да бъде удължен до 2030 г., предаде БТА. Това заяви на форума „Машук” в Пятигорск изпълнителният директор на „Роскосмос” за пилотираните космически програми Сергей Крикальов.

„В момента срокът за ползване на станцията е до 2020 г., а с партньорите си се договорихме за удължаване до 2024 г.”, каза той. „Сега партньорите обсъждат възможността за ползване на МКС до 2028 г., а може би и до 2030 г. За целта е нужно да се потвърди възможността конструкцията и системите на станцията да функционират по-дълго”.

Астронавти кацнаха на Земята след 7 месеца на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му, първоначално било планирано МКС да функционира 15 години. Той припомни, че руската станция „Мир” също е функционирала 3 пъти по-дълго от първоначално обявения срок.

Крикальов освен това отбеляза, че „Роскосмос” разглежда възможността за бъдещи мисии до Марс, но тя засега е неприемлива, като се имат предвид съществуващите в момента срокове за полет до Червената планета.

НАСА ще посреща туристи в МКС

„Планирайки бъдещи марсиански мисии, си даваме сметка, че дозата радиация, която може да получи космонавт при пътуването му до планетата Марс или луните й при съществуващите срокове за полет и сегашните средства за защита всъщност е неприемлива за човека”, каза той. По думите му, този въпрос може да бъде решен или чрез увеличаване на защитата, или чрез ускоряване на полета. „Нови двигатели ще позволят да се стигне по-бързо до дестинацията", поясни Крикальов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.