Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни

В 16.00 бе пуснато движението на леките коли за Кулата в едното платно на АМ „Струма“ край Дупница, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура.“. Извършените днес тестове на носимоспособността на съоръжението при 62-ри км потвърдиха първоначалните оценки на експерти, че е възможно пускане на трафика в платното за София, което е по-слабо засегнато от пожара в депото за отпадъци.

Днес и утре в участъка от АМ „Струма“ ще преминават леките автомобили, пътуващи към Кулата, а идващите от Кулата към София ще са по Е-79. В неделя и понеделник, когато трафикът от Гърция към столицата е по-интензивен, по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни.

През следващата седмица в делничните дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на АМ „Струма“ край Дупница ще бъде направена допълнителна временна организация на движението в зависимост от интензивността на трафика. На този етап движението на тежкотоварните превозни средства остава изцяло по Е-79. За повишаване на безопасността от 14 ч. днес до 20 ч. в събота - 24 август, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от АМ „Струма“ към Е-79 при пътен възел „Долна Диканя“. При пътен възел „Бобошево“ тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата.

Експерт пред NOVA: АМ "Струма" е била на косъм от срутване

Цяла нощ багери на агенция “Пътна инфраструктура” чистили отпадъците под магистрала „Струма”. Още през 2018 година от община Дупница писали на Пътната агенция за проблема.

„Те са направили проверка към момента и не са установили боклук под магистралата. Най-вероятно за момента може и да го е изчистил и пак да го е натрупал”, зам.-кметът на община Дупница Крум Милев.

„В момента е изчезнало като материали това, което е в обхвата на съоръжението”, обясни  Георги Терзийски  - агенция “Пътна инфраструктура”.

Обхватът на Пътната агенция е по 2 метра от двете страни на магистралата. Другата част от незаконното сметище е на площи, стопанисвани от община Дупница. Те знаят за непочистените отпадъци от години, но не са чистили.

Пожари бушуват на няколко места у нас, обявиха частично бедствено положение в Дупница

Отнемат лиценза на фирмата, чийто склад горя под АМ „Струма”

Основният отпадък са блистери от лекарства. С години е имало опити те да бъдат дадени за оползотворяване, но очевидно това не е било възможно. Така другият вариант остава да бъдат депонирани. Това обаче зависи, дали има кой да ги приеме.

„Няма да спрем да твърдим, че това нещо трябва да се изчисти от виновника в лицето на „Феникс ресурс””, обясни Крум Милев - зам.-кмет на община Дупница.

От екоинспекцията обаче твърдят, че отпадъците са на фирмата, но не и терените, на които са. Така че отговорност да няма боклук имали и Общината, и Пътната агенция.

Фирмата, собственик на отпадъците, е на същото място от 1996 година, много преди да има магистрала. Има разрешение да държи отпадъци на много по-малка площ отколкото го прави. За момента собственикът й е единственият обвиняем за пожара под магистрала „Струма”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.