Над 50% от парите за здравеопазване в България излизат от джоба на пациентите, добави директорът на УМБАЛ „Света Екатерина”

Повече от 50% от парите, които се дават за здравеопазване в България, излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част от тях не са. Това заяви директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев в ефира на „Здравей, България”, след като проверка на прокуратурата констатира хиляди нарушения в болници в страната, а глобите са над 700 хил. лева.

"Резултатът от проверките е малката част от айсберга, която се вижда на повърхността", смята проф. Начев.

Болници хванати в хиляди нарушения, глобяват ги и връщат пари на Касата

„Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК не може да направи предварителен контрол за тези плащания. /…/ Липсва контрол. Бих препоръчал на прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, което също не е регламентирано и е противозаконно. Също трябва да се проверят и документите за невярно съдържание, каквото е отчитането на болниците към Касата на пациенти, на които не е извършена услуга”, добави той.

Според проф. Начев, ако има електронна здравна карта, измамите с плащанията ще намалеят драстично.

Той подчерта като основен проблем е липсата на реална оценка на стойността на медицинските услуги. "Няма реална оценка на медицинските услуги. Ако има реална такава, следва втория капан – въз основа на тази реална оценка и колко е ползвано – да кажем колко са парите. Така е, но то реално не е ползвано. Вече има изкривена статистика на заболеваемостта на населението, защото се водят за болни, но реално не са ползвали услуги", каза проф. Начев. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.